onsdag 21 november 2012

Tekakor




Tekakor

30-40 st

3 dl havregryn kokas med 5 dl vatten och en msk salt
100 g smör röres i o smältes
Häll i 5 dl mjölk o blanda i 1 jästbit och 1 dl sirap
Blanda i 2 liter mjöl, gärna lite grahamsmjöl ( jag tog 8 dl graham o 12 vetemjöl)

Blanda till en deg
kavla ut o ta ut tunna kakor med ett mått och lägg på plåtar
Jäs 1,5 timme
grädda i 200 grader i ca 8 min

Detta lätta, goda, underbara recept har jag fått av en mycket god vän, tack kära du!


Idag har jag varit på citygross i Karlshamn o handlat färsk lax för 49 kr/kg!
Nu är den rensad o ligger i kylen o gravar sig sen ska den in i frysen o vänta på julen!
Är första gången jag gravar lax så får se hur det blir.
Så här gjorde jag:

Gravad lax 

Ca: 10-12 portioner på julbordet

1 kg färsk laxfilé ( skinnsidan ska va kvar)
2 tsk vitpeppar
4 msk strösocker
2 knippen dill ( jag tog en påse frusen dill man köper i frysdisken ca 75 g)

Blanda kryddorna
Lägg hälften i en form, skär snitt i skinnet 6-8 st o lägg den neråt i formen.
Häll över resten på laxen o låt stå en timme i rumstemperatur så socker o saltblandningen löser sig.
Lägg över i dubbla plastpåsar o häll i salt o socker blandnignen, låt ligga i kylskåp 3-5 dygn!
Vänd påsen varje dag!
Frys in till jul eller till pastasås eller vad du vill!
lycka till!

/svea

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar